Daha isimleri bile bir standarda oturmamış olan personel platformları hayatımızın her alanına girmeye devam ediyor. Yüksekte iş yapılması gereken her durumda bu makinelerin kullanılması her zaruri hem de kanunen mecburi (diğer alternatif profesyonel iskeleler). Buna karşılık bu makinelerle ilgili terminoloji tam olarak yerleşmiş değil. Bu makinelerin tam ismi nedir? Menlift, manlift, platform, personel platformu, uçan halı, hareketli iskele? Bütün bu terimler Türkiye’de personel platformlarını tanımlamak için kullanılıyor.

Bu makinelerin ana gruplaması aşağıdaki şekilde:

  • Makaslı platformlar

JLG RT scissor lift

  • Bomlu platformlar

JLG boomlift

  • İtmeli platformlar

Pusharound lift

  • Treyler üstü platformlar

Niftylift

  • Araç üstü platformlar

Araç üstü platform

  • Örümcek platformlar

spider lift

Ülkemizde treylerlere yönelik trafik uygulamaları çok belirli değildir. Diğer gruplardaki platformlar ülkemizde yoğun olarak kullanılmakta ve adetleri her geçen gün artmaktadır.

Özellikle Batı’da olmak üzere personel platformu kullanımı ve adedi dünyada hızla artmaktadır. Sektörün önde gelen imalatçılarından Haulotte’nin yönetim kurulu başkanı Pierre Saubot’a göre belirli şartların yerine gelmesi durumunda dünyadaki personel platformu sayısı 20 sene içerisinde 7 milyonu aşabilir (Haulotte Pierre Saubot 7 milyon).

Dünyanın en büyük personel platformu üreticileri bu makineleri icat edip bugüne getiren Batı ülkelerinden çıkmıştır. Dünyadaki ilk 5 firma aşağıdaki gibidir:

1- JLG Amerika JLG web sitesi

2- Genie Amerika Genie web sitesi

3- Skyjack Kanada Skyjack web sitesi

4- Haulotte Fransa Haulotte web sitesi

5- Snorkel Amerika Snorkel web sitesi

Bu firmalar, yukarıda sayılan ekipman gruplarının neredeyse tamamında üretim yapmaktadır. Buna karşılık birçok başka firma da sadece bir ya da birkaç grupta uzmanlaşıp büyümeyi tercih etmiştir. Özellikle Alman ve İtalyan üreticilerinde bu duruma sıklıkla rastlanmaktadır. Ruthman (ruthmann.de) veya Palfinger (palfinger.com) gibi Alman üreticileri araç üstü platformlarda dünyanın en büyük firmaları durumundadır. Palazzani (palazzani.it) ve Platform Basket (platformbasket.com) gibi İtalyan firmaları da örümcek platform üretiminde uzmanlaşmışlardır. Bu firmaların yanında Fransa, İngiltere, Hollanda ve Japonya’dan da birçok firma değişik gruplarda platform üretmektedir. Türkiye’nin uluslararası piyasadaki tek oyuncusu ise ELS’dir (elslift.com).

Dünyadaki diğer sanayi ürünü mallardaki duruma paralel olarak Çinli firmalar platform üretimine hızlı bir giriş yapmış olup büyümelerini sürdürmektedirler. Çinli firmaların 2017 senesi üretim adedinin 40 bin seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir. Çin piyasasının en büyük oyuncuları Dingli (cndingli.com), Sinoboom (www.sinoboom.com), Mantall (www.mantall.com) ve Runshare’dir (runshare.net). Çinli personel platformu üreticisi sayısı en az 50 en fazla da 200 olarak tahmin edilmektedir. 2017 senesi içerisinde inşaat makinesi sektörünün dev firmaları olan Çinli XCMG, LGMG ve Sany personel platformu üretimine başlamışlardır. Bu alandaki en ilginç gelişmelerden birisi de inşaat makinesi devi İngiliz JCB’nin de yine 2017’de bu alana girip Çin’de fason üretim yaptırmaya başlamasıdır. Çin’in bu alandaki etkisinin bir başka belirtisi de sektörün uzmanlık fuarı olan APEX’in ilk kez Hollanda yanında Şangay’da düzenlenmiş olmasıdır (http://apexasiashow.com).